Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑνοίγει ο δρόμος για μείωση πλεονασμάτων μετά το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%...

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση πλεονασμάτων μετά το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9% στο ομόλογο

Γερμανικός τύπος: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η έκδοση του ομολόγου – Ποτέ μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη η Ελλάδα δεν είχε δανειστεί με τόσο χαμηλό επιτόκιο – Συγκεντρώθηκαν προσφορές 13 δισ. ευρώ

Νέα δεδομένα για την επιδίωξη της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) στα επόμενα χρόνια, δημιουργεί το ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου σε έκδοση ελληνικού ομολόγου, το οποίο κατέρριψε χθές η χώρα. «Σαν έτοιμη από καιρό», μέσα σε ένα μόλις 48ωρο επαφών με τους θεσμούς, η νέα κυβέρνηση «βομβαρδίζει» με θετικά μηνύματα και στοιχεία, τους απεσταλμένους των δανειστών που ήρθαν στην Αθήνα για να ελέγξουν (και να αμφισβητήσουν) το οικονομικό της πρόγραμμα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως το συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι να ενισχύσει «μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων». Κατά πόσον μπορεί να τους πείσει όμως για αυτό; «Πηγαίνει καλά. Το πάμε βήμα-βήμα, για αυτό πηγαίνει καλά» λένε στο οικονομικό επιτελείο.

Το ήμισυ του παντός;…

Η ..μισή δουλειά για αλλαγή μείγματος πολιτικής (με περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερους φόρους) έγινε χθες, με την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου. Ποτέ μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη η Ελλάδα δεν είχε δανειστεί με επιτόκιο μόλις 1,9%! Σχεδόν το μισό, από όσο υπολογιζόταν πως θα είναι στις επόμενες δεκαετίες το κόστος χρηματοδότησης της χώρας, στις μετρήσεις για την Ανάλυση Βιωσιμότητος του ελληνικού δημοσίου Χρέους (DSA). Σε τεχνικό επίπεδο, η Αθήνα μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν χρειάζεται να σωρεύει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο, για να καλύπτει τα χρέη της. Όσο ταχύτερα αναχρηματοδοτήσει φτηνότερα τα παλαιά δάνειά της, τόσο αυξάνονται οι λόγοι να μην επιμένει πια στην σκληρή λιτότητα.

Η άλλη …μισή δουλειά για να προχωρήσει το νέο φορολογικό “πακέτο” μειώσεων φόρων, έγινε με συζητήσεις στην Αθήνα, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ενημερώθηκε χθες και από τον Πρωθυπουργό για το σχέδιό του με μεταρρυθμίσεις για λιγότερους φόρους με μεγαλύτερη ανάπτυξη. Συμφωνήθηκε οι συζητήσεις να συνεχιστούν από σήμερα με ακριβέστερα στοιχεία και εξ αποστάσεως μετά την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών από την Αθήνα.

Τι απειλεί όμως την χώρα μας και ανησυχεί ιδιαίτερα όμως τους δανειστές; Η επιβράδυνση στην διεθνή οικονομία, η αναστροφή αποφάσεων με το προεκλογικό πακέτο παροχών του ΣΥΡΙΖΑ, το δημογραφικό πρόβλημα γήρανσης της χώρας (το 2070 θα έχουν μειωθεί 40% οι κάτοικοι σε παραγωγική ηλικία), αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφές αναδρομικών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από το δημόσιο.

Γερμανικός τύπος: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Στην έκδοση επταετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (OΔΔΗΧ) περίπου μια βδομάδα μετά τις ελληνικές εκλογές αλλά και στη θετική υποδοχή του από τον κόσμο των αγορών αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου. Η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» αναφέρει: «Ο νέος υπ. Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί, μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να μεταφέρει ένα καλό νέο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: η πρώτη έκδοση ομολόγου μετά την κυβερνητική αλλαγή, την Τρίτη, ήταν απόλυτα επιτυχής. Ο κρατικός OΔΔΗΧ μπόρεσε να αντλήσει με το επταετές ομόλογο 2,5 δις ευρώ. Η απόδοση κυμαίνεται στο 1,9%. Η ζήτηση για το νέο ομόλογο ήταν μεγάλη. Με προσφορές περίπου 13 δις ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές ο στόχος της έκδοσης ομολόγου. Με αυτή την έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων. Οι αυξήσεις των τιμών έριξαν την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου από το 4,4% που ήταν στην αρχή του έτους σχεδόν λίγο πάνω από το 2% τον Ιούνιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την Handelsblatt «χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των 30 δις ευρώ η Ελλάδα είναι καλυμμένη μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022. Ο υπ. Οικ. Σταϊκούρας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ.» Όπως σημειώνει η εφημερίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η έκδοση του ομολόγου αποτελεί μια πρώτη «ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές».

Θετικά αποτιμά την έκδοση του επταετούς ομολόγου και η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας: «Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης πριν από μια εβδομάδα η Ελλάδα εξέδωσε νέο ομόλογο. Η ζήτηση για το επταετές ομόλογο ξεπέρασε σημαντικά την αρχική προσφορά (…) Το καλό αποτέλεσμα αποτελεί συνέπεια των αρνητικών αποδόσεων για τα περισσότερα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης. Το ότι προσφέρει η Ελλάδα ακόμη θετική απόδοση, αποτελεί για πολλούς επενδυτές ευπρόσδεκτη ευκαιρία. Ήταν η τρίτη απόπειρα έκδοσης ομολόγου από το τέλος του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο του 2018. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν στο μεταξύ πέσει σε επίπεδα ρεκόρ.»

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments