Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑνοιχτή γραμμή της Ελλάδας με ΗΠΑ – Τι σηματοδότησε η επικοινωνία Μητσοτάκη...

Ανοιχτή γραμμή της Ελλάδας με ΗΠΑ – Τι σηματοδότησε η επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Οι ολοένα και πιο ισχυρές βάσεις στις οποίες αναπτύσσεται η στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ αναδείχθηκαν μέσα από το πολύ θερμό κλίμα που επικράτησε την ημέρα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου προς τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, αλλά και τη διαβεβαίωσή του πως η σχέση των δύο χωρών θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας -ευελπιστούμε εντός του 2021-, σε κάθε περίπτωση όμως έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η πρόσκληση στον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την αμερικανική πρωτεύουσα έγινε σε μία στιγμή που ακόμη δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του κ. Μπάιντεν και με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

«Κρίσιμος σύμμαχος»

Το στίγμα των διαθέσεων του κ. Μπάιντεν σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αποτυπώθηκε και στην επισήμανσή του, τόσο δημοσίως όσο και κατά τη συνομιλία με τον κ. Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα «είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων». Εχει δε τη σημασία του και το γεγονός ότι μιλώντας σε εκδήλωση με εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας μετά την επικοινωνία που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, επανέλαβε τη δέσμευση «να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη εταιρική σχέση από ό,τι ήδη έχουμε και να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα».

Η «αξιοζήλευτη» θέση του κ. Μητσοτάκη να είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., στην οποία συμμετείχε και ο Αμερικανός πρόεδρος, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπάιντεν δεν πέρασε απαρατήρητη και από διεθνή μέσα, όπως το Politico.

Οι θερμές αναφορές του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα επισφράγισαν ένα διήμερο ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας, η οποία είδε τους διεθνείς προβολείς να στρέφονται προς το μέρος της λόγω των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, φωτίζοντας την εικόνα αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειας που εκπέμπει.

Μέσα από τη διεθνή προβολή της Ελλάδας, η οποία ενισχύθηκε από την παρουσία υψηλών ξένων προσκεκλημένων, αναδείχθηκαν και οι ισχυρές συμμαχίες της, οι οποίες αποτυπώθηκαν και σε μηνύματα, όπως του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν («είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας όταν η Ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή»).

Στο καλύτερο σημείο

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως και οι ελληνογαλλικές, είναι σαφές ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο εδώ και πολλά χρόνια, σε μία συγκυρία όπου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που η χώρα μας έχει πετύχει να ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Αγκυρας με την Ε.Ε., η οποία επαναβεβαίωσε, μέσω της Κοινής Δήλωσης των 27, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα τελεί υπό διαρκή επίβλεψη και αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της διττής προσέγγισης, του «καρότου και μαστιγίου», η οποία περιλαμβάνει θετική ατζέντα, αλλά βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι, θα εξαρτηθούν από την ίδια.

Ολα αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά έχουν χτιστεί μέσα από τις βήμα βήμα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τις επιλογές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις οποίες εκπέμπεται μήνυμα για τον «πατριωτισμό της ευθύνης» χωρίς υπερβολές και κραυγές, αλλά με αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Η ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ αντανακλάται όχι μόνο σε επίπεδο γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και στις προοπτικές που διαγράφονται στην οικονομία, με την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού να αποτελεί ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και σε αυτό το πεδίο. Μέσα από τις παρεμβάσεις του, άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και ο ίδιος στην αύξηση του εμπορίου και των επενδύσεων ως σημαντικούς παράγοντες στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου που έχει ως στόχο η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ «να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε βάθος και σε εύρος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δηλώνει από την πλευρά του πεπεισμένος σε όλες τις διεθνείς επαφές του ότι οι προοπτικές της χώρας είναι εξαιρετικά ευοίωνες στην οικονομία μετά την υγειονομική κρίση.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments