Μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση ανοιχτών θεμάτων καλείται να λύσει τους επόμενους μήνες η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που η εξέλιξη της πανδημίας δημιουργεί συνεχώς νέα αρνητικά δεδομένα και αυξάνει το κλίμα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη.
Σε επίπεδο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης ο δρόμος φαίνεται ξεκάθαρα πως θα είναι μακρύς και το στοίχημα πλέον για την Κυβέρνηση είναι να καταφέρει να περιορίσει πρώτα απ’ όλα τις ανθρώπινες απώλειες και δεύτερον τις ισχυρές αναταράξεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν να έχει ξεπεράσει κάθε όριο και το ενδεχόμενο για ένα θερμό επεισόδιο να είναι πλέον ορατό.
Σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο, η Κυβέρνηση επενδύει στη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε μέσα και υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε έμψυχο εξειδικευμένο δυναμικό.
Ωστόσο, η σωστή διαχείριση δύο πολύ σοβαρών θεμάτων, όπως είναι η πανδημία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις προϋποθέτουν την αξιοποίηση σημαντικών κονδυλίων σε μία περίοδο που η ύφεση έχει χτυπήσει την πόρτα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.
Στο εσωτερικό του Υπουργικού Συμβουλίου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα αποθεματικά και η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω δανεισμού με χαμηλό επιτόκιο δημιουργούν ασφαλιστικές δικλείδες για να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες του επόμενου εξαμήνου.
Μέσα σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, η Κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο της για βελτίωση της καθημερινότητας με στοχευμένες δράσεις και projects κυρίως στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, ενώ καθοριστικό ρόλο για την ολιστική διαχείριση των κορυφαίων ζητημάτων θα διαδραματίσει η αξιοποίηση των 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Ιούλιο στις Βρυξέλλες.