Ιδιαίτερα προβληματίζει τους ειδικούς ο στρεπτόκοκκος που σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις έχει δυσμενή εξέλιξη
Σε αυξημένη ετοιμότητα έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και αναμένεται περαιτέρω έξαρση των λοιμώξεων, γρίπης, Covid και RSV στην παιδιατρική κοινότητα, ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Άννα Παρδάλη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
Ακόμα, προβληματίζει τους ειδικούς ο στρεπτόκοκκος που σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις έχει δυσμενή εξέλιξη και το παζλ συμπληρώνεται με λοιμώξεις από εντεροϊό και αδενοϊό.
Η κ. Παρδάλη συστήνει ψυχραιμία στους γονείς, εξηγεί τα συμπτώματα που πρέπει να τους ανησυχήσουν και δίνει χρήσιμες συμβουλές θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών και προστασίας από τις λοιμώξεις.
Όπως επισημαίνει, βασικός κανόνας είναι η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο και σε δραστηριότητες, αφού έχει αναρρώσει πλήρως, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος διασπορά του ιού και το ίδιο να εκτεθεί σε μια νέα λοίμωξη από την οποία θα νοσήσει βαρύτερα.
Περαιτέρω κλιμάκωση όλων των ιώσεων
«Το άνοιγμα των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω της ήδη αυξημένης νοσηρότητας που καταγράφεται στην κοινότητα δημιουργεί προβληματισμό για την πιθανότητα της περαιτέρω κλιμάκωσης όλων των ιώσεων, κυρίως όμως αναπνευστικών, όπως η γρίπη, η Covid, η λοίμωξη με RSV που προκαλεί βρογχίτιδες, αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονίες, κυρίως στα μικρά παιδιά και βρέφη. Και βέβαια απασχολεί και προβληματίζει ο στρεπτόκοκκος με τη διεισδυτική μορφή της νόσου, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους μικρά παιδιά τον τελευταίο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παρδάλη.
«Την πανσπερμία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συμπληρώνουν οι λαρυγγίτιδες, οι αμυγδαλίτιδες, οι ωτίτιδες, αλλά και άλλες λοιμώξεις, όπως οι γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις από εντεροιό και αδενοιό που συχνά διακρίνονται από υψηλό πυρετό, κακουχία και ποικιλία συμπτωμάτων», πρόσθεσε.
Ανησυχούν οι γονείς εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων
Η κ. Παρδάλη σημείωσε ότι «οι γονείς στέκονται ανήσυχοι μπροστά σε θλιβερά, πλην όμως εξαιρετικά σπάνια και ακραία επεισόδια που απειλείται ή και χάνεται η ζωή ενός παιδιού από λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος τον τελευταίο χρόνο ή από ηπατίτιδα από αδενοϊό, όπως θα θυμόμαστε τον περασμένο χρόνο. Η μελέτη από την ιατρική κοινότητα αυτών των φαινομένων με την τραγική κατάληξη δεν ερμηνεύτηκε ως εμφάνιση κάποιων νέων επιθετικών στελεχών, αλλά ως μια ακραία και εξαιρετικά σπάνια έκφραση των ίδιων γνωστών έως τώρα ιών και μικροβίων σαν αποτέλεσμα της προσαρμογής στη μετα-Covid εποχή με το αδρανοποιημένο από τη μη έκθεση σε λοιμώξεις ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών λόγω των μέτρων της πανδημίας».
Από την άλλη, όπως ανέφερε η κ. Παρδάλη, η εκτίμηση του πόσο αυξημένη μπορεί να είναι η νοσηρότητα σε σχέση με παλιότερες εποχές, σε ό,τι αφορά ορισμένες λοιμώξεις, όπως ο στρεπτόκοκκος και η λοίμωξη από RSV που φαίνεται να απασχολούν αρκετά μαζί με τη γρίπη την παιδική κοινότητα, είναι δύσκολο να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια, καθώς γι’ αυτές τις λοιμώξεις δεν υπήρχε έως το 2023 στη χώρα μας σύστημα καταγραφής και αναφοράς των λοιμώξεων αυτών από τους υγειονομικούς, ώστε να έχουμε συγκρίσιμα μεγέθη.