Η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων.
Τον άξονα Αθήνα-Καϊρου, θέλει να διατηρήσει ενεργοποιημένο, η ελληνική κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο μίας τουρκικής πρόκλησης στα νότια της Κρήτης. Ειδικά σε αυτή την περίοδο που η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση, η Αθήνα έχει σε εγρήγορση και τη διπλωματία αλλά και τη στρατιωτική διπλωματία, για τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας. Αξιοποιούνται δηλαδή και οι ισχυρές αμυντικές σχέσεις και συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με χώρες της περιοχής, όπως είναι η Αίγυπτος.
Στα τέλη του μήνα είναι μάλιστα προγραμματισμένη η διεξαγωγή του 4ου τριμερούς στρατιωτικού διαλόγου Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας.Η συνεχής εμβάθυνση των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο αποτυπώθηκε και στον προ ημερών κατάπλου της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αυτή δε ήταν η πρώτη φορά που ελληνικό πολεμικό πλοίο καταπλέει σε αιγυπτιακό λιμάνι αφού και τον περασμένο Οκτώβριο η φρεγάτα «Κανάρης» είχε καταπλεύσει στο ίδιο λιμάνι και είχε συνεργαστεί με αιγυπτιακά πλοία. Αλλά και λίγο νωρίτερα άλλη μία ελληνική φρεγάτα, η «Σαλαμίς», είχε αγκυροβολήσει σε αιγυπτιακό λιμάνι. Αυτός δε ο κατάπλους είχε υψηλή γεωπολιτική σημασία. Η «Σαλαμίς» είχε παραμείνει για μία ημέρα στην ολοκαίνουργια τότε ναυτική βάση της Αιγύπτου «3η Ιουλίου» στην περιοχή Gargoub και είχε συμμετάσχει σε άσκηση Passex με αιγυπτιακή φρεγάτα.
Στη ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας εξάλλου πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Διμερούς Διακλαδικής Ασκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12», η Αρχική Σύσκεψη Σχεδίασης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Ελλάδας καθώς και της Κύπρου ως προσκεκλημένης χώρας. Η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των ισχυρών αμυντικών δεσμών Αθήνας – Καΐρου και βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονείται πως, όποτε διεξάγεται, η Αγκυρα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της.
Η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, η οποία επικαιροποιήθηκε και συμφωνήθηκε στο Κάιρο τον περασμένο Μάρτιο με στόχο τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών τους. Το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου για το 2022 θα έχει συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον, ηλεκτρονικού πολέμου, Ερευνας & Διάσωσης, καθώς και μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, ανταλλαγή εκπαιδευομένων και επισκέψεων σε σχολές και πολυεθνικά σχολεία, επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα οι αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις στέλνουν παρατηρητές τους σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πολυεθνικές ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Γεύμα Δένδια-Σούκρι
Γεύμα εργασίας παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter, οι δυο τους θα συνταξιδεύσουν για το Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Αιγύπτου.