Με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα να μη λέει να υποχωρήσει, είναι θέμα… ωρών να ανακοινωθεί η παράταση του lockdown στη χώρα.
Ο κορωνοϊός επιμένει κυρίως σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη, αλλά και στην Αττική και έτσι σήμερα ή το αργότερο αύριο, αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του lockdown, είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είτε από τον Ν. Χαρδαλιά. Η απόφαση είναι ειλημμένη καθώς τα κρούσματα δεν έχουν μειωθεί ακόμη στο επίπεδο που θα περίμεναν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση, αποτέλεσμα του ότι υπάρχουν ακόμη πολίτες, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αμφότερες οι δύο πλευρές, που δεν τηρούν τα μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, που έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown εδώ και ένα μήνα, τα επίπεδα κρουσμάτων παραμένουν υψηλά. Η Θεσσαλονίκη είχε 453, ενώ 54 κρούσματα είχαν οι Σέρρες. Ιδιαίτερα σοβαρή παραμένει η κατάσταση και στη Λάρισα που και πάλι είχε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (129) όπως και η Πέλλα (115), ενώ αρκετά ήταν τα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Δράμα (79), ο Εβρος (49), η Ξάνθη (59), η Ροδόπη (40), οι Σέρρες (54), η Χαλκιδική (29), η Καβάλα (65), η Ημαθία (86), η Πιερία (71), η Κοζάνη (33) και η Φλώρινα (46).
Σε συνδυασμό με τον νέο αριθμό ρεκόρ σε διασωληνωμένους (613), αλλά και τον αριθμό ημερησίων θανάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (89), δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση και έτσι το αργότερο ως αύριο θα ανακοινωθεί η παράταση του lockdown για τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα, με αρκετούς λοιμωξιολόγους να έχουν εκφράσει ήδη την άποψη πως η παράταση θα πρέπει να πάει ως τις 21 του μηνός, λίγο πριν την εβδομάδα των εορτών. Στις ΜΕΘ εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πίεση, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα, με ιδιωτικές κλινικές και προσωπικό σε καθημερινή βάση πλέον, να βοηθούν στο να ανταπεξέλθει το σύστημα, σε μία κίνηση που ο Βασίλης Κικίλιας χειροκρότησε, αναφέροντας πως έρχεται αύξηση των αποδοχών του προσωπικού που μετέβη εθελοντικά σε νοσοκομεία περιοχών που γίνεται καθημερινή μάχη για να αντέξουν.
Αν και αναμενόταν να κάνει τις ανακοινώσεις μέσω διαγγέλματος για τον οδικό χάρτη την περίοδο μετά το lockdown ο πρωθυπουργός, αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, έδωσε το στίγμα του για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά το άνοιγμα σε εστίαση, λιανεμπόριο και σχολεία. Η ανησυχία των ειδικών για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο και τα σχολεία φαίνεται πως έχει κάνει σκεπτική την κυβέρνηση για το άνοιγμά τους, με τον πρωθυπουργό να τονίζει χθες πως οι ειδικοί θα είναι αυτοί που θα κρίνουν το πότε θα ανοίξουν.
«Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα μας πουν οι ειδικοί», είπε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit.
Μητσοτάκης: Κλειστά τα μπαρ μέχρι να έρθει το εμβόλιο
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εστίαση, αλλά και πιο συγκεκριμένα στην νυχτερινή διασκέδαση. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως τα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης και τα μπαρ, θα ανοίξουν τελευταία και συγκεκριμένα όταν θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, ελπίζω πως πήραμε το μάθημά μας. Καθώς τα πήγαμε εξαιρετικά καλά στην πρώτη φάση, νομίζω πως χαλαρώσαμε ελαφρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και τώρα βλέπουμε τις συνέπειες αυτού του εφησυχασμού. Οπότε, τουλάχιστον, ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown, θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα «τη νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, τη μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο».
Οσον αφορά την εστίαση και το λιανεμπόριο, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.
«Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μπορεί κανείς σαφέστατα να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ωστόσο ορισμένοι περιορισμοί είναι απολύτως απαραίτητοι ώσπου να βρούμε ένα εμβόλιο», είπε ο πρωθυπουργός που σημείωσε πως η χώρα θα έχει βγει από την κρίση ως την άνοιξη του 2021, με τον ερχομό του εμβολίου για τον κορωνοϊό να αναμένεται σύντομα.
«Αναμένω ότι θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση ως την άνοιξη του 2021 και αναμένω μια πολύ ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, την οποία έχουμε ανάγκη για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος το συντομότερο δυνατόν, ανάκαμψη που παρατηρείται σε μεταπολεμικές περιόδους. Είναι ίσως κατάλληλη αναλογία. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, όταν τελειώσει η Covid, η Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες που θα βγουν πιο δυνατές από αυτή την κρίση, ενώ διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας τουλάχιστον έως την άνοιξη», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Οσον αφορά το εμβόλιο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε χθες πως θα είναι διαθέσιμο στην χώρα από την επόμενη ημέρα έγκρισής του από την ΕΕ και μέσα σε λίγα 24ωρα θα αρχίσει η διαδικασία εμβολιασμού. Πάντως, σημασία έχουν και οι δηλώσεις του CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά στην διάρκεια του 31ου ετήσιου Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου προέτρεψε τις κυβερνήσεις να μην χαλαρώσουν τα μέτρα με την άφιξη του εμβολίου.
«Οι κυβερνήσεις αρχικά πρέπει να διασφαλίσουν τη διανομή, αμέσως μετά την παραλαβή, και να σχεδιάσουν ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι και ποιοι θα ακολουθήσουν. Και πρέπει να το κάνουν με έναν στρατηγικό τρόπο, ακούγοντας τους ειδικούς, για να μειώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το βάρος στον πληθυσμό. Πολλές κυβερνήσεις, για παράδειγμα, σκέφτονται να ξεκινήσουν με τους νοσοκομειακούς ή με τους ηλικιωμένους ή με τους τρόφιμους στους οίκους ευγηρίας. Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν αμέσως, με δεδομένη την πίεση να ανοίξει η οικονομία. Να χρησιμοποιήσουν ως ένα εργαλείο το εμβόλιο. Ο χρόνος επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι μακριά, αλλά σίγουρα δεν είναι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.