Χωρίς ελπίδα πορεύεται η ελληνική κοινωνία και μαζί της η βαλτωμένη -χωρίς κανένα όραμα-οικονομία.
Κι όλα αυτά, την ώρα που ένας εντελώς αδύναμος και παθολογικά ψεύτης πρωθυπουργός εμφανίζεται στη Βουλή να μοιράζει επιδόματα και να δίνει υποσχέσεις, έχοντας μάλιστα το θράσος να διαλαλεί ότι αποφασίζει… μόνος του και χωρίς την εποπτεία των δανειστών.
Οι αριθμοί και τα στοιχεία όμως είναι αμείλικτα και τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικά από τη μαγική εικόνα που παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του.
Ενώ δηλαδή δίνει, σύμφωνα με τον Τσίπρα, 20 ευρώ το μήνα σε 500 χιλιάδες συνταξιούχους ή μοιράζει 300 – 400 ευρώ εφάπαξ μέχρι τα Χριστούγεννα, τα στοιχεία για τις οφειλές προς το Δημόσιο δείχνουν την εξόντωση των νοικοκυριών.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν καταβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κ.λπ. και πλέον μέσα στο 2018 συσσωρεύτηκαν οφειλές σχεδόν 8 δις ευρώ.
Οι οφειλέτες αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 510.428, κάτι που δείχνει ότι όλο και περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν ή ακόμη και εκείνοι που έχουν μπει σε ρύθμιση καταβάλλουν μία δόση και στη συνέχεια σταματούν να πληρώνουν.
Είναι εμφανής η ασφυξία στην αγορά και τις οικογένειες αν αναλογιστεί κανείς ότι το κράτος έχει προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή πλειστηριασμούς και κατασχέσεις προκειμένου να εισπράξει. Ακόμη και σ’ αυτό το κλίμα οι πολίτες δείχνουν αδιάφοροι και επιλέγουν να «κοκκινίσουν» βάζοντας άλλες προτεραιότητες από την πληρωμή φόρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 4.312.395 οφειλέτες, οι 1.797.492 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και οι 1.148.583 βρέθηκαν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.
Από το μπαράζ των κατασχέσεων και τις ρυθμίσεις που τρέχουν η ΑΑΔΕ έχει εισπράξει 3,993 δις. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Και παρ’ όλα αυτά οι οφειλέτες αυξάνονται και τα χρέη έχουν εκτοξευτεί.
Αυτό είναι μόνον ένα μέρος της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά. Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι μισθοί μειώνονται με ασταμάτητους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν το 2017 κατά 3,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μείωση που είναι η μεγαλύτερη από το 2013 αλλά και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη για το 2017.
Στη δεκαετία 2008-2017 οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώνονταν 3,1% τον χρόνο κατά μέσον όρο και το διάστημα 2016-2017 μειώνονταν 3,5% τον χρόνο κατά μέσο όρο. Δηλαδή σε μια χρονιά που υποτίθεται ότι η Ελλάδα έβγαινε σταδιακά από τα μνημόνια, η αγορά, ο ιδιωτικός τομέας βίωνε εργασιακό Μεσαίωνα. Με μείωση μισθών που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη επί… κυβέρνησης της Αριστεράς.
Ας μην ξεχνά κανείς ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι σε ποσοστό 60 – 40 μερικής απασχόλησης ή υποαμοιβόμενες.
Σύμφωνα με άλλα πρόσφατα στοιχεία που η κυβέρνηση αγνοεί:
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο του 2018 διαμορφώθηκε ελαφρώς πτωτικά στις 101 μονάδες, από 101,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και 98,5 μονάδες τον Οκτώβριο του 2017, με τα ισοζύγια θετικών και αρνητικών εκτιμήσεων να επιδεινώνονται στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο και να παραμένουν στα ίδια περίπου επίπεδα στους υπόλοιπους τομείς.
Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών πλην καυσίμων και πλοίων επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο του 2018 (+1,6% σε αξία, έναντι αύξησης +13,5% τον προηγούμενο μήνα και +1,7% τον Σεπτέμβριο του 2017), ενώ σε όρους όγκου σημειώθηκε πτώση (-0,3%), για πρώτη φορά μετά από 11 συνεχόμενους μήνες θετικής μεταβολής.
Η άνοδος των τιμών πετρελαίου ασκεί πληθωριστικές πιέσεις, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να εμφανίζει τον Οκτώβριο του 2018 τη μεγαλύτερη άνοδο (+1,8%) των τελευταίων 6,5 ετών. Αυτό το στοιχείο «τρώει» τις όποιες αυξήσεις στα εισοδήματα των Ελλήνων.
Σε διαρθρωτικό επίπεδο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του World Economic Forum (WEF), η Ελλάδα κατατάσσεται το 2018 στην 57η θέση μεταξύ 140 χωρών (και 27η στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έχοντας υποχωρήσει από την 53η θέση το 2017.
Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65% τη δεκαετία 2007-2017, και οι καθαρές επενδύσεις σήμερα είναι ακόμη αρνητικές (δηλ. οι νέες επενδύσεις δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις που γίνονται), μειώνοντας, έτσι, το απόθεμα πάγιου κεφαλαίου στη χώρα.
Κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον γενικευμένης διεθνούς αστάθειας αλλά και με την ελληνική οικονομία να εμφανίζει τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η υπερφορολόγηση που όπως λέει και ο ΣΕΒ δεν μπορεί να κρατήσει πολύ.
Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση στραβά αρμενίζει.
Σε ότι αφορά των σύνολο των φόρων και των εισφορών σαν ποσοστό ΑΕΠ η χώρα μας σύμφωνα με τον Φ. Κουτεντάκη βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των 16 χωρών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο μέσος όρος βρίσκεται στο 37,3% και η Ελλάδα στο 38,6% στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά το συντελεστή της μεταβολής από το 2007 έως το 2016, γεγονός το οποίο καταλόγισε στην «σοβαρή δημοσιονομική περιπέτεια». «Το καταγράφουμε γιατί είναι σημαντική αύξηση του φορολογικού βάρους», επισήμανε.
Ο Φ. Κουτεντάκης μίλησε για τις τέσσερις αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία. Μια από αυτές είναι και η επιστροφή των αναδρομικών: «Αφενός μπορεί να το διαβάσει κανείς σαν συμμόρφωση με τη συνταγματική τάξη από την άλλη ωστόσο δημιουργεί ένα ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες προσφυγές στηριζόμενες σε αυτό το σκεπτικό για αναδρομική καταβολή. Είναι σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο που οφείλουμε να το καταγράψουμε και να το επισημάνουμε ως πιθανό κίνδυνο για το επόμενο διάστημα».
Όσο η κυβέρνηση παίζει προεκλογικά παιχνίδια παροχών και υποσχέσεων τόσο η οικονομία δεν θα ανακάμπτει. Άλλωστε, οι ξένοι ήδη έχουν βγάλει την Ελλάδα από το στόχαστρό τους καθώς εκτιμούν ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν ευνοεί τις τοποθετήσεις τους.
Οπότε χάνεται μια ακόμη χρονιά και η ισχνή ανάπτυξη της τάξης του 2% δεν είναι ικανή να απογειώσει την οικονομία.
Όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα διορίσει τουλάχιστον 25.000 συμβασιούχους για να παίξει προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες των Ελλήνων εξαθλιωμένων φορολογουμένων…