Μέσα στους επόμενους 15 μήνες, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να δώσει στους ιδιοκτήτες τα αναγκαία εργαλεία για να ανοίξουν περισσότερα από τα 600.000 «κλειστά» διαμερίσματα που κατέγραψε η ΑΑΔΕ.
Πέρυσι, χωρίς κανένα ουσιαστικό κίνητρο, επέστρεψαν στην αγορά 7.000 κλειστά ακίνητα, στοιχείο που, κατά την κυβέρνηση, δείχνει ότι με τη σωστή στήριξη η κατάσταση στην κτηματαγορά και στα ενοίκια μπορεί να βελτιωθεί.
Καταρχήν, διορθώνεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», το οποίο είχε περιορισμένη εμβέλεια και αποδείχθηκε αδύναμο λόγω των χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους επιδότησης και της μικρής επιδότησης. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από 1.000 αιτήσεις. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο, με αύξηση των επιδοτήσεων στο 60% και μέγιστο επιδοτούμενο όριο δαπάνης τις 13.330 ευρώ, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα κρατούν κλειστά.
Το βασικό «εργαλείο» για τις αναγκαίες ανακαινίσεις, που αποτελούν ουσιαστικά προϋπόθεση για να ξανανοίξουν χιλιάδες ακίνητα, είναι τα 400 εκατ. ευρώ για επισκευαστικά δάνεια έως 25.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, που ρίχνει στη μάχη του στεγαστικού η κυβέρνηση!
Από τον ερχόμενο Ιανουάριο, οι δανειολήπτες θα έχουν μηδενικό επιτόκιο για δάνεια έως 25.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής έως 7 χρόνια. Όσοι επιλέξουν το πρόγραμμα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δαπάνη ενεργειακής αναβάθμισης (κουφώματα, συστήματα ψύξης-θέρμανσης, θερμομονώσεις κ.λπ.), χωρίς τους περιορισμούς αναβάθμισης ενεργειακής κατηγορίας των προγραμμάτων «Εξοικονομώ». Έτσι, κάποιος που θα λάβει το μέγιστο ποσό δανείου των 25.000 ευρώ, θα πληρώνει λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα για 7 χρόνια για την αποπληρωμή του δανείου του. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης (300 εκατ. ευρώ) και τις τράπεζες (100 εκατ. ευρώ) με πλήρη επιδότηση επιτοκίου.
Σημαντικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι ο χρόνος, καθώς η τριετής απαλλαγή φόρου για το εισόδημα από τη μακροχρόνια εκμίσθωση αυτών των ακινήτων έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και έχει πολλούς «κρυφούς» όρους! Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαθέσουν τα ακίνητά τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, άρα στο προσεχές 15μηνο θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες ανακαινίσεις για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το «παράθυρο» της φοροαπαλλαγής.
Τα εν λόγω ακίνητα θα πρέπει να είναι «κενά» τουλάχιστον για τα τρία προηγούμενα χρόνια. Πώς θα γίνει ο έλεγχος; Η ΑΑΔΕ, μέσω των Ε2, όπου δηλώνονται τα ακίνητα, έχει τη δυνατότητα να κάνει την πρώτη σχετική διασταύρωση. Ωστόσο, επειδή κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα ακινήτων, θα προστεθεί ένα επιπλέον «επίπεδο ελέγχου»: Θα αναζητηθούν στοιχεία από τους παρόχους ενέργειας, με βάση τον αριθμό ρολογιού των εν λόγω ακινήτων, ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρξε κατανάλωση ενέργειας κατά τα τελευταία τρία χρόνια που δεν δικαιολογείται για «κενό» διαμέρισμα. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι αν οι διαδικασίες διασταύρωσης θα γίνουν εσωτερικά από το Taxis ή αν οι ιδιοκτήτες που θα διεκδικήσουν την τριετή απαλλαγή φόρου θα πρέπει να συμπληρώσουν στοιχεία σε κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Δεδομένου ότι το μέτρο στοχεύει κοινωνικά (δηλαδή στην υποχώρηση των ενοικίων), κρίθηκε σκόπιμο να τεθεί πλαφόν στα τετραγωνικά των ακινήτων που θα «ανοίγουν», το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120 τ.μ. Αυτά είναι, άλλωστε, τα τετραγωνικά που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας, σύμφωνα με τις διατάξεις για την απαλλαγή φόρου πρώτης κατοικίας.
Τέλος, η τριετής φοροαπαλλαγή αφορά τα φυσικά πρόσωπα που έχουν «κλειστά» διαμερίσματα, αποκλείοντας νομικά πρόσωπα από τα σχετικά κίνητρα, ακόμη κι αν διαχειρίζονται κατοικίες. Επίσης, φαίνεται ότι αποκλείονται και τα «κλειστά» επαγγελματικά ακίνητα, που θα μπορούσαν να αλλάξουν χρήση και να διατεθούν ως κατοικίες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να επιτραπεί η φοροαπαλλαγή για ακίνητα που ανήκουν σε κοινωφελή και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.