Η Εισαγγελέας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ζητά την ισόβια κάθειρξη του Γιώργου Ρουπακιά. Παράλληλα ζητά κάθειρξη 13 ετών για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, δηλαδή στο Νίκο Μιχαλολιάκο και άλλοθς 6 και επτά ετών στους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση για τους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.
Κάθειρξη 13 ετών για τους ενόχους ως καθοδηγητές της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αδαμαντία Οικονόμου.
Για τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε κάθειρξη 7 ετών.
Πρόκειται για τους Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημ. Κουκούτση.
Η ίδια ποινή προτάθηκε και για τους δύο «πυρηνάρχες» Γιώργο Πατέλη και Αναστάσιο Πανταζή που κρίθηκαν ένοχοι για την ίδια κατηγορία.
Για όσους κρίθηκαν ένοχοι με ελαφρυντικά , η εισαγγελέας πρότεινε να τους επιβληθεί κάθειρξη 5 ετών, ενώ στον δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, η κ. Οικονόμου πρότεινε να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.
Τον λόγο έχουν τώρα οι συνήγοροι υπεράσπισης οι οποίοι θα αγορεύσουν επί της πρότασης της εισαγγελέως και εν συνεχεία το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη προκειμένου να εκδώσει την ετυμηγορία του επί των ποινών.
Το δικαστήριο χθες έκρινε πως δεν δικαιούται την αναγνώριση ελαφρυντικού η συντριπτική πλειοψηφία των ενόχων για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δείχνοντας το δρόμο για την επιβολή των βαρύτερων ποινών στον «σκληρό» ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.
Μετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ποιοι δηλαδή θα παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της έφεσης της υπόθεσης και αν και ποιοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.
Αν το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση σε απόντα κατηγορούμενο, ο γραμματέας της έδρας θα διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εκτελέσεως Ποινών διατακτικό με απόσπασμα της απόφασης ώστε να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να μεριμνήσει για την σύλληψη του καταδικασθέντα.