13ος-14ος μισθός: Η επαναφορά των «δώρων» αναμένεται να προκαλέσει ένα θετικό «σπιράλ» στην πραγματική οικονομία

0
1015

Το αίτημα για επαναφορά του 13ου-14ου μισθού πρέπει να ενώσει εργαζόμενους και συνταξιούχους

Του  Κώστα Ιωάννου

 

Σε χώρους δουλειάς, σε αστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας, στο εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας επανέρχεται το χρόνιο –και δίκαιο, αναμφίβολα– αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Η ΑΔΕΔΥ, το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, έχει ξεκινήσει μια σειρά από εκδηλώσεις για την επαναχορήγησή τους.

Στη διεκδίκηση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα συμπαρίστανται πολιτικά κόμματα του προοδευτικού χώρου και εκπρόσωποι του δικαστικού κόσμου. Άλλωστε, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ελλάδας εξακολουθούν να υφίστανται άνιση μεταχείριση συγκριτικά με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα. Σε περίπτωση που το αίτημά τους δικαιωθεί, τα οφέλη αναμένονται να είναι πολλαπλά και για άλλους κλάδους.

Το πρόσφατο αίτημα της ΑΔΕΔΥ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) να εκδικαστεί σε πρότυπη δίκη μια αγωγή ενός εκπαιδευτικού με την οποία ζητά την καταβολή των 13ου και 14ου μισθών έγινε δεκτό στις 16 Ιανουαρίου. Αν και εκκρεμεί η ημερομηνία δικασίμου (εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η πρότυπη δίκη θα γίνει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου), η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το ΣτΕ θα κρίνει οριζόντια την υπόθεση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Μείον 40%

Έπειτα από μνημονιακές περικοπές που μείωσαν τις αποδοχές στο Δημόσιο σε ποσοστό ακόμα και άνω του 40% κατά περίπτωση, σύμφωνα με μελέτες, και με φόντο τις υφιστάμενες τρομακτικές συνθήκες ακρίβειας, η επαναφορά του 13ου-14ου μισθού είναι επιβεβλημένη, τονίζουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Παρότι η Ελλάδα έχει βρει διέξοδο από τις περιοριστικές πολιτικές, οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ.

Οι αυξημένες αγοραστικές ανάγκες είναι μια συνθήκη αμετάβλητη. «Εκείνες που είναι μεταβλητές είναι η νομοθεσία και η νομολογία. Αποτελούν ζωντανούς πόλους δημιουργίας και ερμηνείας του δικαίου. Και λέω ζωντανούς, γιατί πρέπει πάντοτε να αφουγκράζονται την κοινωνία, τις οικονομικές μεταβλητές, τις ευρωπαϊκές επιταγές», τόνισε η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, Μαργαρίτα Παναγοπούλου, στην προχθεσινή εκδήλωση του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων για την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού.

Μια εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τις πρώτες διεκδικήσεις των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την καταβολή ενός επιπλέον μισθού κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν προσεχώς και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Είναι στις 6 Δεκεμβρίου του 1925, όταν οι πρώτοι εργαζόμενοι στον ελληνικό δημόσιο τομέα διεκδικούν επιτακτικά έναν «13ο» μισθό, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση. Ηταν υπάλληλοι των τριών «Τ» (Ταχυδρομεία, Τηλεφωνία, Τηλέγραφος). Ζητούν «ολίγα γρόσια», άλλος για παπούτσια, άλλος για τσουράπια, άλλος για να ταΐσει την οικογένειά του.

«”Τα οικονομικά της χώρας δεν το επιτρέπουν”, ήταν η απάντηση του τότε υπουργού Οικονομικών», διηγήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης. Ιδια διεκδίκηση έχουν την ίδια εποχή οι ναυτεργάτες, οι εργάτες μύλων και οι σιδηροδρομικοί· μόνο οι τελευταίοι πετυχαίνουν τη χορήγησή του.

Κινητοποιήσεις

Οι δημόσιοι υπάλληλοι επιμένουν και τις επόμενες δεκαετίες με πολύμορφες κινητοποιήσεις. Αλλοτε παίρνουν ένα επίδομα, άλλοτε μια ενίσχυση ως δάνειο. Μια μερική δικαίωση των διεκδικήσεών τους επιτυγχάνεται με αναγκαστικό νόμο του 1951. Από τότε σταδιακά εισάγεται ο θεσμός του 13ου-14ου μισθού, τα επιδόματα εορτών και καλοκαιρινής αδείας. Ωσπου, καταργούνται οριστικά με το λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», τον νόμο 4093/2012.

Οι ιστορικές αναφορές στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν ώστε «να αντιληφθούμε ότι όσο δύσκολα κερδίζονται εργασιακά δικαιώματα τόσο εύκολα αναιρούνται όταν υπάρχει το κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον που ευνοεί την άμπωτη των διεκδικήσεων και δεν προβάλλονται οι κατάλληλες αντιστάσεις», τόνισε ο κ. Σεβαστίδης.

Οπως εξήγησε ο ίδιος, ο 13ος-14ος μισθός δεν ήταν μια χαρισμένη από την εργοδοσία –κρατική ή ιδιωτική– επιπλέον αμοιβή. «Ενσωμάτωνε ουσιαστικά μέρος της απλήρωτης εργασίας στη διάρκεια του έτους» και «εξακολουθούσε να καταβάλλεται μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες.

»Περάσαμε μέσα από τις Συμπληγάδες του οικονομικού κραχ του 1929, τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον ελληνικό Εμφύλιο, την επτάχρονη δικτατορία, την ενεργειακή κρίση του 1970. Οι αφορμές δεν έλειψαν, ωστόσο η παγκόσμια ισορροπία σε πολιτικό επίπεδο ήταν αυτή που συγκράτησε κάθε σκέψη για κατάργηση των “δώρων”», παρατήρησε ο κ. Σεβαστίδης.

Η Κύπρος

Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, το κράτος αρνείται να επιστρέψει τα «δώρα» στους δημοσίους υπαλλήλους. «Το επιχείρημα της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, όμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια, αποδομείται εύκολα από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζουν αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά 7,7% την τετραετία που μας πέρασε, ποσοστό υπερδιπλάσιο της Ε.Ε. και τριπλάσιο της ευρωζώνης.

»Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 2,5%, δηλαδή τριπλάσιους σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη», επισήμανε ο κ. Σεβαστίδης. Δεν μοιάζει, λοιπόν, να υφίστανται πλέον λόγοι «δημοσιονομικής στενότητας» για τη μη επαναφορά του 13ου-14ου μισθού.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Κύπρο, που έχει υποστεί ομοίως τη σκληρότητα των περιοριστικών πολιτικών, «δεν υπάρχει πλέον ουδεμία μνημονιακή αποκοπή που να μην έχει αποκατασταθεί πλήρως. Εχουμε κάνει και βήματα μπροστά. Εχουμε ανανεώσει τις συλλογικές συμβάσεις και έχουμε καταφέρει οριζόντιες αυξήσεις για όλους, εργαζόμενους και συνταξιούχους.

»Εχουμε αφορολόγητο σήμερα στα 19.500 ευρώ και συζητάμε για 24.000 ευρώ», περιέγραψε ο γραμματέας της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων, Στράτης Ματθαίου, σχολιάζοντας ως «απαράδεκτο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι οι τελευταίοι στις αποδοχές τους στην Ευρώπη». Εκτιμάται ότι, σήμερα στην Ελλάδα, οι ετήσιες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων υπολείπονται κατά 14% των αντίστοιχων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Αν και τα «δώρα» έχουν θεσμοθετηθεί για όλους τους εργαζόμενους, η κατάργησή τους μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους, τη στιγμή που καταβάλλονται στον ιδιωτικό τομέα αδιαλείπτως, «αντίκειται και στη συνταγματική αρχή της ισότητας», τόνισε η Βανέσσα-Παναγιώτα Ντέγκα, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών.

Η παγίδα

«Κανένας όμως εργαζόμενος του δημόσιου τομέα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του κοινωνικού αυτοματισμού και της διαίρεσης των εργαζομένων. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν είναι οι “ευνοημένοι”. Διατήρησαν λόγω των χαμηλών εισοδημάτων τους τα “δώρα”.

»Βοηθούν, τώρα, τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα με τη διατήρηση ενός ιστορικού θεσμού», σημείωσε ο κ. Σεβαστίδης, τονίζοντας ότι το αίτημα για επαναφορά του 13ου-14ου μισθού πρέπει να ενώσει εργαζόμενους και συνταξιούχους, οι οποίοι ομοίως έχουν υποστεί την ίδια περικοπή.

Με τις ιδιαιτερότητες που έχει η ελληνική οικονομία, η επαναφορά των «δώρων» αναμένεται να προκαλέσει ένα θετικό «σπιράλ» στην πραγματική οικονομία. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών των δημοσίων υπαλλήλων κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά. Τα πολλαπλά οφέλη της επαναφοράς του 13ου-14ου μισθού εξήγησε προσφάτως ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Νίκος Κουγιουμτζής (capital.gr), που τόνισε ότι θα υπάρξει ενίσχυση της κατανάλωσης και τόνωση της αγοράς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης της ΑΔΕΔΥ τοποθετήθηκαν και βουλευτές αντιπολιτευόμενων κομμάτων, χαιρετίζοντας τις διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και υποστηρίζοντας το δίκαιο αίτημά τους για επαναφορά του 13ου-14ου μισθού. Ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την ενίσχυση των πραγματικών εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων με «ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα».

Τροπολογία που θα προβλέπει την κατάργηση των μνημονιακών περικοπών στα «δώρα» των δημοσίων υπαλλήλων και θα επαναφέρει την πρότερη κατάσταση προανήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος. Επανακατάθεση της τροπολογίας που προέβλεπε την επαναφορά του 13ου-14ου μισθού στον δημόσιο τομέα –μεταξύ άλλων εργασιακών διεκδικήσεων– και την οποία απέρριψε η κυβέρνηση προανήγγειλε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Εφη Αχτσιόγλου, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη του κόμματος στις διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Πρόταση νόμου

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θύμισε ότι είχε καταθέσει πρόταση νόμου τον Δεκέμβριο του 2023. Εκτοτε η επαναφορά του 13ου-14ου μισθού κοστολογήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε 2,1 δισ. ευρώ ετήσιο κόστος. «Η κυβέρνηση έδωσε 8 δισ. ευρώ σε υποτιθέμενα δάνεια που δεν ήταν ληξιπρόθεσμα. Δεν έδωσε όμως 2,1 δισ. ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Σε κάθε περίπτωση –κι ενώ η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, κλείνει το θέμα μιλώντας για «προσδοκίες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν»– οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων διεκδικούν καθαρές λύσεις και όχι «αυξήσεις ψίχουλα».

«Εκπαιδευτικοί στα νησιά κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους γιατί έχουν μισθούς εξαθλίωσης και η κυβέρνηση αδιαφορεί», διαμαρτυρήθηκε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, ενώ ο Γιώργος Πετρόπουλος –επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ– κάλεσε τους συναδέλφους του να διατηρήσουν ζωντανά αιτήματα που αφορούν την καλύτερη ζωή που διεκδικούν οι εργαζόμενοι. Αιτήματα δίκαια που, ωστόσο, μέχρι σήμερα «συναντούν την καταστολή και την απαξιωτική απάντηση “δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα”».

Τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ τόνισαν ότι θα επιμείνουν στην υπόθεση του 13ου-14ου μισθού με πολλαπλές παρεμβάσεις, με στόχο να μην «ξεθωριάσει» μια κατάκτηση ενός αιώνα. Νέα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματιστεί για τις 4 Φεβρουαρίου.