Δυσφορία στις Βρυξέλλες για τον Σάρατζ και τη Λιβύη.
Το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης έχει κοινοποιηθεί στην Κομισιόν και μελετάται, ενώ σε πολιτικό επίπεδο το όλο θέμα θα απασχολήσει τη Δευτέρα τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αυτό προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ σε διπλωματικό επίπεδο στη βελγική πρωτεύουσα υπάρχει έντονη δυσφορία εναντίον του επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης για την ενέργεια αυτή.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, η συμφωνία εξετάζεται διεξοδικά και θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση όταν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, παρέπεμψε στη γραπτή δήλωση της Επιτροπής (2 Δεκεμβρίου), η οποία καλούσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα έβλαπτε τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Είχε παραπέμψει επίσης στη δήλωση του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019, με την οποία η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι προχθές στην Μπρατισλάβα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική, Γιουζέπ Μπορέλ, συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε μαζί του ήταν και η συμφωνία της Αγκυρας με τη Λιβύη. Το συγκεκριμένο ζήτημα το συζήτησε και με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, παραπέμποντας στη συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Σε σειρά ερωτήσεων από ξένους δημοσιογράφους σχετικά με το ποια θα είναι στο εξής η σχέση της Ε.Ε. με τον επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι ο κ. Σαράτζ έχει αναγνωριστεί από την Ε.Ε. ως επίσημος συνομιλητής, ενώ απέφυγε να πάρει θέση για τη συνέχεια, παραπέμποντας στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών.
Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υπογράμμιζαν χθες την έντονη δυσαρέσκεια πολλών κρατών μελών για τη συμπεριφορά του Σαράτζ, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους κατά πόσον μπορεί να παραμένει επίσημος συνομιλητής της Ε.Ε. από τη στιγμή που προβαίνει σε ενέργειες αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και τα συμφέροντα των κρατών-μελών. Ο προβληματισμός αυτός εκτιμάται ότι θα τεθεί και στη συζήτηση των υπουργών τη Δευτέρα.
Σε άλλη ερώτηση για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα, αρνήθηκε να πάρει θέση, τονίζοντας ότι δεν είναι ο ρόλος της Επιτροπής να σχολιάζει αποφάσεις κρατών-μελών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. τη Δευτέρα θα γίνει και ευρύτερη συζήτηση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι κρατών-μελών στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνέχεια της απόφασης του περασμένου μήνα για την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.